search

                               

Content

TREBALLAR PER RACONS


El treball per racons és una metodologia que consisteix a organitzar l'aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, realitzen activitats simultànies de manera autònoma.
És una manera de treballar més creativa i flexible, en la qual el paper del mestre és dinamitzar els aprenentatges i animar els alumnes a participar en tots els espais d'activitat i aprenentatge.
Des d'aquest plantejament es cedeix a l'alumne un gran protagonisme: participa activament en el seu aprenentatge, pot ser model i guia dels seus propis companys -es potencia el diàleg entre iguals-, pren consciència de les seves possibilitats, accepta i aprèn dels seus errors...
Segurament, un dels sinònims més precisos de Treballar per racons és Educar l'autonomia. Aquesta metodologia de treball ajuda el nen a ser responsable amb el material i amb el treball, exigint-li i creant-li la necessitat d'ordre. L'alumne aprèn a organitzar-se, a planificar-se la feina, a saber què vol aprendre i quin camí pot seguir per aconseguir-ho. Tot plegat es tradueix alhora en un guany de seguretat i confiança.

Però són molts d'altres els aspectes interessants que ofereix aquesta metodologia:

  • Permet donar resposta a les diferències, interessos i ritmes d'aprenentatge de cada nen i nena.
  • Facilita al mestre/a el seguiment individual, dels progressos i dificultats, de cada alumne.
  • Permet una certa flexibilitat en el treball dels nens/es a partir de les propostes d'activitats: aprenen a observar, explorar, manipular, experimentar, descobrir, crear... Deixa lloc a la creativitat i la imaginació i, el que és més important, li deixen espai i temps per pensar i decidir.
  • Aconsegueix que els aprenentatges, viscuts d'aquesta manera, esdevinguin realment significatius i funcionals.
  • La interacció amb uns quants companys facilita el fet de compartir, comunicar-se, discutir i respectar les idees dels altres, a aprendre dels amics i a acceptar el seu ajut.
  • Dóna als alumnes la possibilitat de refer el treball tantes vegades com ho necessitin, atès que els materials són generalment manipulables. Com a conseqüència ajuda a perdre la por a equivocar-se i a millorar la seva autoestima.
  • Ofereix als nens/es l'oportunitat d'utilitzar materials diferents dels que es fan servir col·lectivament. Així mateix és una manera econòmica de tenir i utilitzar materials diversos (no es necessita un joc per a cada nen/a sinó que amb un per tots ja n'hi ha prou).
  • És un tipus d'organització molt adient per practicar el que s'ha après a fer en un altre moment o aplicar-ho a d'altres situacions i materials.




No hi ha una única manera de treballar per racons. De fet, cada mestre/a amb la seva propia evolució professional acaba desenvolupant una manera característica de dur-los a terme a la seva classe. No obstant, hi ha algunes qüestions organitzatives imprescindibles:

L'organització de la classe per racons implica una distribució que possibiliti el treball de petits grups que simultàniament realitzin activitats diferents.
És important que cada racó tingui un espai fix, ben delimitat i que sigui fàcilment identificable pels infants. Es pot crear un ambient al voltant, amb prestatgeries per deixar els materials o, com a mínim una caixa on es reculli tot el que es farà servir al racó. S'ha de vetllar per oferir un espai agradable, amb el material manipulatiu suficient en quantitat, resistent i ben presentat.
L'horari pot variar en funció de l'organització de les activitats a l'aula però és recomanable que hi hagi un horari fix per tal que els nens s'habituïn.
La durada de les sessions estarà en funció de l'edat dels alumnes i la seva capacitat de concentració en la feina, pot anar des de mitja hora a una hora i mitja. La periodicitat és convenient que sigui diària (o amb una repetició suficient durant la setmana).
El número de racons es pot establir en funció dels objectius educatius, del nombre d'alumnes, del material disponible o de la necessitat d'intervenció del mestre en cada racó. Els agrupaments més interessants són des de 2 fins a 6 alumnes.
Totes les activitats es donen a conèixer als infants abans de deixar-les al racó. No obstant,  cal que el material en què es presenten (capses, carpetes, safates...) al racó sigui prou suggeridor o explícit perquè recordin què han de fer. Han de ser activitats prou obertes perquè puguin adaptar-se a als ritmes evolutius de cada alumne i potenciar així la seva autonomia i evitar-los la frustració.
Les maneres de escollir el racó són una decisió del mestre/a i van des de deixar fer una elecció totalment lliure fins a establir uns torns tancats, i per tant, una certa obligatorietat a passar en un moment o un altre per tots els racons i activitats. En general, en els racons de contingut més lúdic o experimental s'ha de potenciar que els alumnes triïn on volen treballar encara que repeteixin els racons, en canvi, en altres racons amb treball més dirigit i on interessi que tots els nens resolguin determinades activitats serà necessari planificar una rotació controlada pel mestre/a o pels propis alumnes. Tammateix es pot establir que els infants no canviïn de racó en tota la sessió, o bé que poden canviar, sempre i quan hagin realitzat almenys l'activitat del racó triat en primer lloc.
Normes de participació: els racons tenen unes normes d'ús, participació i convivència que els infants han de conèixer i anar incorporant progressivament (tenir cura dels materials, treballar amb tranquil·litat, compartir els objectes, treballar curosament, ajudar els companys, deixar l'espai endreçat i net, etc).
El mestre ha de vetllar perquè cada cosa tingui el seu lloc i els materials estiguin en perfectes condicions. El millor és tenir prestatgeries, carpetes o capses ben etiquetades o amb el contingut identificable.
Per a un bon funcionament del racó cal que hi hagi un parell de propostes de més, perquè quan els infants acabin la principal puguin realitzar-ne alguna altra i esperar que el mestre/a passi a avaluar conjuntament amb ells la feina.


      El treball per racons a P3
Un exemple d'organització amb control de participació al racó.
                             (clicar la imatge)
RACONS DE TREBALL A P3


















Aquesta pàgina segueix en construcció


12 comentaris:

  1. Holaaa. Me gustaría saber que rincones trabajas en 4 y en 5 años. Gracias por compartir tu trabajo e ideas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mª Jesús, gracias por pasarte por aquí y disculpa el retraso en la respuesta.
      Tengo pendiente de explicar como organizo los rincones en 4 y 5 años y completar esta entrada pero nunca veo el momento... Me lo voy a apuntar en fluorescente a ver si lo hago ;-)
      Ahora, muy brevemente te comento:

      -Para 4 y 5 años hago la misma estructura (diferente de la de 3 años): los rincones son en parejas (es decir, los alumnos van de dos en dos, o algún trío si son un grupo impar).
      -Media clase trabaja conmigo en la mesa grande y la otra media clase (aprox. 12 alumnos) se divide en 6 parejas y van a los 6 rincones.
      -Yo marco la rotación de participación en los rincones (porqué así yo no me vuelvo loca, jejeje, pero pueden proponerse libremente).
      -Los rincones que acostumbro a programar son: MATEMÁTICAS, LENGUA, PLÁSTICA, SORPRESAS (poupourri de construcciones, exploración sensorial, ciencia...), TRAZO/GRAFISMO y ORDENADOR/TIC... Según la promoción (número de niños en el grupo añado o quito algún rincón. Por ejemplo ha habido años con ratios altas que he añadido un Rincón específico de DIBUJO (no plástica), o un Rincón de MOTRICIDAD FINA...
      Actualmente me gustaría, por ejemplo, hacer un rincón específico para las BeeBots en 5 años...
      En fin, que se puede variar a tu gusto y necesidades.

      Luego tengo en clase otros espacios libres más lúdicos: juego simbólico, zona de inventos con materiales de desecho, disfraces, zona de lectura... pero éstos no los programo. Los alumnos van libremente. Solo los varío trimestralmente para mantener la motivación.

      Espero haber respondido tu pregunta. Us saludo y gracias a ti.

      Elimina
  2. Muchas gracias por todo!!!
    Una duda!! Estos niños que van por parejas cambian de rincon? O estan todo el rato en el mismo???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      En los turnos de rincones que estipulo se dedica toda la sesión a un solo rincón. Con la práctica de los años ya me sale, de manera natural, que la actividad de cada rincón dure aproximadamente lo mismo y acabamos todos más o menos igual. Aún así, tengo dos o tres posibilidades de actividades en cada rincón (relacionadas con la temática del rincón) que pueden hacer si acaban pronto.
      No sé si esto resuelve tus dudas...
      Pero como sabes hay mil maneras de plantear los rincones, y si te resulta cómodo para la organización de la clase que haya rotaciones en la misma sesión, pues adelante.
      Gracias por dejarme tu comentario :-)

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eli, mejor te contesto por mail. Si quieres envíame un mensaje a través del formulario de contacto del blog y así te explico con más detalle. Saludos, :-)

      Elimina
  4. Hola, em presento a opos I tinc molts dubtes amb els racons

    - estas tu sola a l'aula? Podrien entrar les families?
    - com ho avalues?
    - podríes posarme un exemple de 4 racons q es podrien fer simultaneament?

    Et deixo el meu mail, per si prefereixes contestar aixi: acissejgala@gmail.com

    Moltes gràcies :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! A infantil sempre he fet els racons sola, aquest és el motiu pel qual hi tenia una taula gran amb mitja classe mentre l'altre mig grup de nens/es feia racons. A P4 i P5 feia 6 racons (i no dos com a P3).
      Actualment, que faig Cicle Inicial, els racons de castellà i català els fem amb un/a mestre/a de reforç i per als de mates comptem amb pares.
      De fet, els racons els pots fer organitzant-te com més et convingui, el que defineix una manera o altra és si estàs tu sola o comptes amb algú.
      L'avaluació dels racons la faig amb una rúbrica que es centra en les habilitats i actituds davant la metodologia que no pas els continguts concrets de cada racó.

      Si et sembla, t'escric al mail per explicar-me amb més detall i t'envio algún document.
      Salutacions!

      Elimina
  5. Hola! Enhorabona pel blog, m'agrada moltíssim. Aquest curs faré P4 i m'agradaria que m'explicares més detalladament com organitzes els racons en aquest nivell, no tinc massa clar com portar-ho endavant, gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Imma, et puc enviar un document on explico l'organització i rotació a P4 i a P5. Encara no he pogut preparar-ho per al blog però sí que ho tinc en Pdf. Si pots m'escrius en privat al formulari de contacte i em dius el teu mail per continuar "xerrant" ;-)
      Salutacions!

      Elimina
  6. Hola moltissimes gracies per el teu blog,és de gran ajuda. Aquest any estic a p3 i magradaria que em poguessis guiar una mica de com fer els racons de treball. Tinc un grup molt dispers i m'agradaria trobar be les activitats a realitzar. Et deixo elmeu mail... Mireiacomas21@gmail.com
    Gracies gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mireia,
      Gràcies pel teu comentari. :-)
      T'escric al mail i t'explico més detalladament com ho faig.
      Salutacions!

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs