search

                               

Content

CUBS MULTILINK AL RACÓ DE MATEMÀTIQUES


 RACÓ DE MATEMÀTIQUES. GEOMETRIA AMB CUBS MULTILINK.

Agrupament/sessió
Racó de matemàtiques.
En parelles.


Material 
• Cubs multilink.
• Fotografies de diversos models de construccions amb multilink.

Altres

Objectius 
•Discriminar atributs de posició i color en una figura dibuixada en dues dimensions.
•Reproduir amb fidelitat un model amb els cubs multilink.

•Aplicar estratègies de construcció del model seguint una seqüència ordenada de passos, per exemple: muntatge del primer pis, muntatge del segon pis, etc.

Descripció de l'activitat
Sessió de racons de matemàtiques amb material manipulatiu, els cubs multilink, per reproduir models de dues dimensions.

El material: els cubs.
Aquests cubs són coneguts també com cubs encaixables, cubs de multienllaç, policubs o multicubs i estan fabricats en plàstic. Tenen una mida molt adient a les mans dels nens. Alguns fabricants, fan correspondre els seus colors als de les regletes: blanc, vermell, verd clar, rosa, groc, verd fosc, negre, marró, blau i taronja.
Els multicubs s’uneixen entre ells per pressió. Cada cub té un piu en una de les cares mentre que la resta de les cares presenta un forat cilíndric per poder fer l’encaix. 
Es tracta d’un material molt versàtil que permet l’experimentació i adquisició de diversos aspectes matemàtics: construcció del valor quantitatiu del número, descoberta de l’espai en tres dimensions, codificació i molts altres, fins i tot per a educació primària i secundària. Però centrant-nos en parvulari, alguns usos interessants són:
  • Classificació, seriació i reconeixement de patrons
  • Experimentació i exploració de relacions espacials.
  • Comptatge d’elements i noció de quantitat del número.
  • Simetries...


Val la pena que els alumnes estiguin familiaritzats amb el material, que el manipulin lliurement, que estiguin acostumats a utilitzar-lo en activitats en gran grup per resoldre problemes com ara comptatge d’elements, copiar patrons, fer sumes (simbolitzant cada quantitat d’un color)... hi ha moltes ocasions interessants per treballar amb els multicubs.
Quan ja és un material conegut és el moment de deixar-lo al racó per treballar uns objectius concrets.

El racó de matemàtiques amb multicubs.
En aquesta ocasió he recollit una proposta molt interessant del blog Ma classe à Moâ. Consisteix en un taller on els nens tenen uns models per copiar: uns murs de diversa complexitat.
He fet una adaptació del full de ruta que ofereix la seva autora, que pot descarregar-se aquí.

Al racó, els alumnes treballen amb un sol full on hi ha 4 models per reproduir i on han de marcar si han aconseguit realitzar-los o no. En aquest cas només es demana la feina de manipulació i construcció dels models perquè és un procés entretingut però, si es considera, es pot complementar fent-los dibuixar en un full la figura que triïn.





.




Estàs en Cubs multilink al racó de matemàtiques (P5) → Racó matemàtiques.  Torna a Inici

12 comentaris:

  1. Hola: son unas actividades muy creativas y fabulosas con esas piezas. Se lo pasan muy bien al tiempo que aprenden. Seguimos en contacto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Marta. La verdad es que es un material que tiene un montón de aplicaciones y cuando lo usan libremente les encanta.
      Un saludo.

      Elimina
  2. estos cubos siempre han dado mucho juego. Los del cole se han ido perdiendo, pero habrá que retomarlos para el año que viene, muchas gracias, guapísima. feliz finde.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Blanca! Sí que los pierden y hay que reponerlos pero por suerte son baratitos (eso no lo podemos decir de todos los materiales), jejeje
      Un saludo!

      Elimina
  3. Doncs haurem de fer una comanda de cubs, a l'escola tenim algun material similar però l'especial forma d'encaixar aquests em sembla molt interessant! Un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joana, l'has de provar per fer sumes, també. És molt visual.
      Una abraçada

      Elimina
  4. M'encanten aquestes activitats, les agafo per a la meua classe i el meu blog "pispisiganya", gràcies. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí! Ja les pots agafar :-) I felicitats pel teu blog, és molt xulo!!! Una abraçada, Marta.

      Elimina
  5. La de posibilidades que tienen estos cubos!! cuando estuve en el colegio Andolina los niños se pasaban horas y horas con ellos!! gracias por las ideas, me copio algunas de tus ideas. Saludos.

    ResponElimina
  6. Gracias Vanesa. Es verdad que se les saca mucho partido. Ya sabes que puedes "copiar" lo que quieras! :-)
    Un saludo para ti.

    ResponElimina
  7. Acabo de llegir el teu post i em sembla superinteressant. fa temps que buscava alguna manera de fer matemàtiques jugant i ja l'he trobada ;)
    Podríes recomanar-me algun lloc on comprar-los? O si algú que coneguis es desprén dels seus encara que siguin de segona mà ja m'anirien bé :)
    Gràcies per compartir

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Elena,
      Els policubs o cubs multilink es poden trobar fàcilment. En venen a Abacus, a Amazon, a labotigadelmestre.com, a kinuma.com ... ja estas trigant a tenir-ne ;-) La veritat és que van superbé per a moltíssimes activitats.
      Gràcies pel teu comentari :-)

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs