search

                               

Content

FAMÍLIES DE PARAULES



RACÓ DE LLEGIR I ESCRIURE


Agrupament/sessió
Racó de llegir i escriure.
Parelles.


Material 
• 1 dau
•Fitxa de treball plastificada
• Retoladors per pissarra blanca (tipus veleda)

Altres

Es pot utilitzar en gran grup com a joc de llengua si es copia la graella a la pissarra.

Si es treballa en gran grup es pot ampliar la dificultat, per exemple, si es decideix que totes les paraules han de començar per una mateixa lletra...





Objectius 
•Exercitar-se en l'escriptura de paraules (sense model).
•Gaudir d'una activitat lúdica que es planteja per fomentar l'escriptura de paraules, com un passatemps.


Activitat molt pràctica, pensada com un joc per motivar els alumnes a escriure paraules.
És convenient, però, haver treballat el concepte de categories (o famílies) de paraules en altres activitats plantejades anteriorment amb els alumnes.

Descripció de l’activitat 
Necessitem un full de treball amb una graella ben clara que els alumnes puguin anar omplint segons la puntuació que surti  al dau. Per tant, farem servir també un dau.
Aquesta idea la vaig extreure fa anys d'uns quadernets de llengua publicats per Ed. Teide, dins la col·lecció "NYAM-NYAM" i la faig servir cada curs que estic amb P5. És un recurs que ha funcionat molt bé cada cop que l'he utilitzat a l'aula.






Al racó deixem preparat un full plastificat per a cada alumne, i una capsa amb el material: dos retoladors veleda i un dau.
Comença l'activitat. Els alumnes, per torns, tiren el dau i escriuen una paraula de la categoria que correspon al dau. Les categories són: PLANTA, ANIMAL, MENJAR, ROBA, ESPORT i JOC.

El més interessant d'aquesta activitat és la seva autonomia. No importa la puntuació del dau, encara que un número es repeteixi diverses vegades o que un número no surti mai els alumnes sempre tenen una oportunitat d'escriure. D'altra banda com que es demanen categories els nens escriuen aquelles paraules que més els venen de gust. Paral·lelament fan una feina d'estructuració del llenguatge. És una situació ideal per fomentar l'escriptura lliure de paraules, sense por a equivocar-se.






Quan han escrit unes vuit o deu paraules, els alumnes mostren el full a la mestra. Si es vol guardar constància d'aquesta feina i tenir una fitxa per posar a dins de l'àlbum de treballs, es pot fer una fotocòpia abans d'esborrar-la.






Acabada l'activitat (i desada la fotocòpia) els nens esborren la fitxa plastificada i endrecen el material.




Estàs en Famílies de paraules (P5) → Racó de llegir i escriure.  Torna a Inici

4 comentaris:

  1. Marta, me encanta cómo explicas las actividades, eres un referente, muchas gracias, corazón. Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Solo relato cositas que pongo en práctica en la clase y de lo único que voy a presumir es de que disfruto tanto como los niños cuando las realizan.
      Si además lo encontrais interesante, entonces ya no puedo pedir más.
      Mil gracias a ti, Blanca.
      Un abrazo!

      Elimina
    2. Marta! Genial totes aquestes activitats que proposes! No sóc mestra, sóc logopeda i m'has donat un munt d'idees, gràcies!

      Elimina
    3. Hola Laia! M'anima molt el teu comentari perquè crec que totes dues tenim professions que es complementen i poden compartir moltes idees. Si creus que les activitats que exposo et poden servir, endavant, ets benvinguda per aprofitar el que vulguis. I si mai et ve de gust comentar què tal t'ha anat amb elles, ja saps... pots fer-ho ;-)
      Una abraçada!

      Elimina



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

QUI SÓC

QUI SÓC
Marta Montero. Mestra d'educació infantil i primària. Vaig arribar a l'escola sense una especial vocació i després de fer unes quantes voltes. M'hi vaig sentir còmoda. Potser per això, anys més tard, encara tinc arguments per continuar-hi. TresQuatreiCinc és l'espai on recullo les activitats que faig a classe amb els nens de Tres, Quatre i Cinc anys -ara també amb els de sis i set-. Per a mi i per a tots els que les puguin trobar interessants. Benvinguts.

Contacta'm

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

.

.

segueix-me a

  Seguir a TresQuatreiCinc a Google+ Seguir a TresQuatreiCinc a Twitter Seguir a TresQuatreiCinc a Instagram

Seguidors

Pel que fa als continguts...

Llicència de Creative Commons
TresQuatreiCinc de Marta Montero està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Tradueix

English plantillas curriculums vitae French cartas de amistad German documental Spain cartas de presentación Italian xo Portuguese

La meva llista de blogs